Il Terzo Cerchio

Mint az a címből kiderült, a napfényes Itáliát látogattuk meg, miközben odakint tomboltak a mínuszok. Egészen pontosan december 9-én történt mindez.

Reggel ugyan elindultam dolgozni, tehát szó sem volt róla, hogy aznap “túrázunk”, de dél körül kiderült, hogy elfogyott a munka, szabad vagyok.

Így hát megcéloztuk Budapest állítólag legjobb olasz éttermét, A Harmadik Kört – lásd még Dante Isteni színjátékát.

Ahogy vártuk, tényleg nagyon pöpec a hely, szép nagy pizzasütő kemencével, a pult végén akváriumban úszkáló homárokkal, szolidan ebédelő olasz családdal. Gondoltuk is, ha már ők is ott esznek, nagy baj nem lehet. Szépen leültünk a nagy ablak mellé, és elégedetten figyeltük, hogy odakint vacognak a népek, miközben mi már épp kezdtünk felengedni.

Kezdésnek rendeltünk egy-egy pohár bort, mert azt úgy illik. Jó kis villányit ajánlott a pincérlány, finom is volt, második jó pont. Az ebédrendeléssel sem teketóriáztunk sokat, Renci campagnola (paradicsom, mozzarella, olaszkolbász, gomba) pizzát, én crema di zucca con prosciutto croccantét, vagyis sütőtöklevest pirított sonkával és tagliatelle ai funghi porcini e olio tartufatót (tagliatelle vargányagombás szósszal és szarvasgomba olajjal) választottam az étlapról. Egy kis parmezánt is szórtam a tészta tetejére, így valóban fenséges ízélményben volt részem. Renci szerint a pizza is hozta a csillagos ötöst.

Oly mértékben jóllaktunk, hogy a csábító tiramisuk vagy profitterolok helyett a számlát kértük. Ami nem volt épp vékonyka, de egyszer élünk, és ez a hely megérte.

A kiszolgálással is minden rendben volt, időnként még a pizzasütő fiú tésztadobáló képességeit is megszemléltük.

Ebéd után a jól bevált kávézás a már szinte törzshelynek számító helyünkön (Costa coffee) a Nyugatinál, ahol mézeskalács ízű kávét szopogattunk. Érdekes volt, annyi szent. Ekkor fedeztem fel, hogy a reggelire vásárolt, ám programváltozás miatt nem elfogyasztott óriási szendvics ott felejtődött az olasz étteremben. Sebaj, hátha valamelyik pincér megette, legalább evett egy jót. 😀

Filed under: Gasztro Túra | Permalink